HISTORIC FORT SNELLING

TEN x TEN, in collaboration with Leo A Daly and PVN, led the visioning and design for a renewed campus landscape at Historic Fort Snelling. The reconstruction of the Fort Snelling campus will see an addition of landscape spaces that serve to re-program and re-frame the experience of the site and expand the site’s narratives to expose it’s layered and rich history.  Working within the Secretary of Interior Standards for the Rehabilitation of Historic Properties, the project included the methodical verification of the program with the Masterplan, operational goals, and capital costs. TEN x TEN collaborated with MNHS’s consultants, outside stakeholders and cultural landscape architects to integrate an innovative approach to the landscape with the historic structures, operating costs, revenues, cultural input, systems, general costs, funding strategies, and construction schedules.

Client - Minnesota Historical Society

Type -  Historical Preservation, Master Plan

Status - Phase 1

 Area25 Acres

Location - Minneapolis, Minnesota

Team - Ten x Ten, Leo A. Daly,  PVN  

 

A major goal of the site approach for pre-design is to re-orient visitors to the physical assets of the site, including views of the Mississippi river and the bluff edge. Currently, the site experience does not show- case the phenomenal views of the river and downtown Minneapolis, nor does it acknowledge the geology of the bluff and the history of the structural retaining wall. Of approximately 2,500 linear feet of bluff edge, only one formal overlook provides an experience of these assets.

Building from the Master Plan, the site approach for Pre-Design recognizes three primary landscape zones: the Public Green, the Hub and the Fort. Based on site analysis, Pre-Design has also identified the River Bluff edge as a significant landscape zone that plays a dominant role in framing the experience of the site and telling the site’s history. The River Bluff Walk follows the full extent of the northern bluff within the Historic Fort Snelling grounds, approximately 2,500 linear feet in length.

Reconnecting the lower post to adjacent areas is a key step in improving the visitor experience and in creat- ing opportunities to attract a wider audience of visitors. As the whole story of the site crosses boundaries, visitors should be able to move across the whole site with ease by a comprehensive and diverse series of paths. These paths allow a cross flow into and through the buildings and site elements.

2_PLAN DIAG-02.jpg